EL- OCH ENERGIPROGRAMMET

Här hittar du allt om EE. Först i sammanfattande texter, och längre ner mer utförligt formulerat.

REDO FÖR JOBB DIREKT EFTER STUDENTEN

Tycker du att det är kul att arbeta med både händer och huvud och gillar du dessutom utmaningar?

På El- och Energiprogrammet varvas teoretiska och praktiska moment på ett naturligt sätt. Du får i team jobba i projekt och göra saker på riktigt, för att bli så självständig och skicklig som möjligt när du ska ut i arbetslivet.

...eller plugga vidare?

El- och Energiprogrammet gör dig yrkesskicklig och redo att söka ett jobb direkt efter studenten, men självklart kan du inom programmet läsa behörighetsgivande kurser till högskolan, om du vill hålla den dörren öppen. Denna möjlighet kallar vi Dubbel Kompetens.

PRAKTIK MED EXTRA CASH

APL-praktik och studiebesök präglar alla tre åren, men årskurs 3 sticker ut då du spenderar den storsta tiden ute på praktik och vässas inför yrkeslivet som väntar.
Som plus i kanten har du under årskurs 3 möjligheten att ansöka om lärlingsersättning från CSN. Detta är 1000kr i månaden utöver ditt vanliga studiebidrag.

Mot automation eller installation?

I vår automationsinriktning har vi två utgångar, där du i båda skapar dig en bred grund inom ellära och samtidigt spetsar din kunskap i styrning och programmering. Inför ditt sista år på CNG, då du ska ut och praktisera, väljer du om du vill byta spår mot installation eller ha fortsatt sikte mot automation.

MÖJLIGA YRKEN

Elkraftskonstruktör, Drift- och underhållstekniker, Automationstekniker, Industrielektriker, Robottekniker, Styr- och reglertekniker, Ingenjör, Civilingenjör, Servicetekniker, El- och signaltekniker, Larm- och säkerhetsinstallatör eller arbeta med fastighetsautomation och mycket mer!

EE - lite mer i detalj

ETT STÄNDIGT VÄXANDE FRAMTIDSOMRÅDE

Tycker du att det är kul att arbeta med både händer och huvud och gillar du dessutom utmaningar? Vill du kunna ta ett jobb inom ett ständigt växande framtidsområde? Då är El- och Energiprogrammet på Curt Nicolin Gymnasiet ett bra val!

CNG:s El- och Energiprogram gör dig redo för att ta ett jobb direkt efter studenten. Redan från första terminen jobbar du och dina klasskompisar tillsammans i lärorika och spännande projekt där teoretiska och praktiska moment naturligt varvas.

Att jobba i projekt innebär att man jobbar i team och gör saker på riktigt, hela vägen från idé till färdig produkt. I början handlar det om kortare och lättare uppdrag, men i takt med att ditt kunskapsområde breddas och fördjupas, blir projekten större och mer avancerade. Allt för att du ständigt ska vara i utveckling mot att bli den självständiga och skickliga El- eller Automationstekniker som våra ägarföretag och många andra efterfrågar. 

I vår automationsinriktning har vi två utgångar. Du väljer om du vill gå mot automation eller mot installation. I båda utgångarna skapar du dig en bred grund inom ellära och samtidigt spetsar du din kunskap i styrning och programmering av maskiner och robotar.

De olika utgångarna gör dig till antingen automationstekniker och industrielektriker eller till installationselektriker. Under dina tre år på CNG blir APL-praktik och studiebesök givna inslag där du möter och får inspireras av erfarna industrielektriker och tekniker på våra företag eller av installationselektriker ute på olika anläggningar. 

Under skolans unika årskurs 3, är du under en stor del av skoltiden ute på praktik. Då får du kliva rakt in på framgångsrika företag, där du testar dina kunskaper på riktigt med hjälp och stöd av din handledare samt knyter värdefulla kontakter inför ditt framtida yrkesliv. 

Utbildningen syftar till att ge dig en industrianpassad automationsutbildning och samtidigt en teoretisk behörighetsnivå för att kunna gå vidare inom andra elområden. Hos oss kan du också, genom vad vi kallar för Dubbel kompetens, komplettera ditt El- och Energiprogram med kurser som ger högskolebehörighet. 

INDUSTRITRAINEE PÅ SIEMENS

Siemens har tillsammans med CNG investerat i ett bra industritraineeprogram för att kunna rekrytera de bästa. Du som Industritrainee får till en början en visstidsananställning i 11 månader som förhoppningsvis kommer att övergå till en tillsvidare anställning (fast anställning). Programmet varvar praktik och teori för att få en så snabb och bra utveckling som möjligt. I traineeprogrammet kommer du utvecklas inom digitalisering, LEAN, programmering, bearbetning, montage, underhåll, elinstallation, svetsning och mycket annat.

Programmet kommer att varva praktik och teori för att få en så snabb och bra utveckling som möjligt. I traineeprogrammet kommer du utvecklas inom digitalisering, LEAN, programmering, bearbetning, montage, underhåll, elinstallation, svetsning och mycket annat.

Vad kan du bli? 

El- och energiprogrammet är ett avancerat yrkestekniskt program där vi på CNG har satsat på modern Automationsteknik. Automationsområdet är ett snabbt växande fält där det finns många spännande jobb att satsa på. Du kan direkt efter gymnasiet ta ett jobb och på sikt gå mot en allt mer avancerad yrkesroll.

Du kan till exempel bli

Elkraftskonstruktör, drift- och underhållstekniker, automationstekniker, industrielektriker, robottekniker, styr- och reglertekniker, ingenjör, civilingenjör, servicetekniker, el- och signaltekniker, larm- och säkerhetsinstallatör eller arbeta med fastighetsautomation samt en mängd andra yrken. 

Läs mer om Industitrainee