INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET (IN)

Elev på Industritekniska programmet på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång
Elever på Industritekniska programmet på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång
Elever på Industritekniska programmet på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång

KLAR FÖR JOBB DIREKT EFTER GYMNASIET!

Vill du bli eftertraktad på arbetsmarknaden och kunna ta ett jobb direkt efter studenten? Vill du jobba inom ett av samhällets mest väsentliga yrken? Då ska du välja det Industritekniska programmet på Curt Nicolin Gymnasiet, där du erbjuds spännande och avancerad verkstadsteknik!

Hos oss på CNG skaffar du dig en utbildning där du kan ta ett jobb direkt efter gymnasiet. Vi gör saker på riktigt där vi bland annat tillverkar och bygger produkter i vår egen moderna verkstad. Under ditt första år skaffar du dig grundläggande kunskaper genom att du tillsammans med dina klasskompisar och lärare får svarva, fräsa, svetsa, programmera, läsa ritningar, montera, serva och bygga. Du läser de olika verkstadskurserna integrerat i projektarbeten och arbetar precis som om du vore i en verkstad på ett av våra ägarföretag. På så sätt blir du väl förberedd på att möta verkligheten utanför skolan.

För att kunna få en inblick i det verkliga arbetslivet och för att du ska kunna göra inriktningsval blir APL-praktik och studiebesök givna inslag under din studietid. Kanske är det resemontörsyrket som verkar mest spännande? Eller varför inte sikta mot en framtid som CNC-programmerare? Du genomför under detta år kurser och projekt som fördjupar och spetsar dina kunskaper inom det område du valt. Kanske har du egna förslag på vad som ska tillverkas?

Upplägget i årskurs 3 på Industritekniska programmet är helt unikt. Här kommer du att känna dig som hemma ute på våra företag där du har praktik under stor del av veckorna. Här får du också pröva dina kunskaper på riktigt, med stöd och guidning av din handledare. Du skapar värdefulla kontakter som blir viktiga för dig då du efter studenten ska söka första jobbet. 

VAD KAN DU BLI EFTER INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET?

Det Industritekniska programmet är ett brett yrkesprogram och det finns många spännande jobb att satsa på. Du kan direkt efter gymnasiet ta ett arbete och på sikt jobba mot en alltmer avancerad yrkesroll, eller skaffa behörighet för att söka ytterligare utbildning. 

Du kan till exempel bli resemontör, teknisk säljare, tekniker, underhållsmekaniker, CNC-operatör, CNC-programmerare, maskinoperatör, montör, produktionstekniker, verktygsmakare, svetsare, ingenjör, projektledare samt en mängd andra yrken.


Industritrainee med Siemens Energy

Siemens Energy tillsammans med CNG investerar i ett bra industritraineeprogram för att kunna rekrytera de bästa. Du som Industritrainee får till en början en visstidsananställning i 11 månader som förhoppningsvis kommer att övergå till en tillsvidare anställning (fast anställning).

Programmet varvar praktik och teori för att få en så snabb och bra utveckling som möjligt. I traineeprogrammet utvecklas du inom digitalisering, LEAN, programmering, bearbetning, montage, underhåll, elinstallation, svetsning och mycket annat.

Läs mer om industritrainee

INRIKTNING: DRIFTSÄKERHET OCH UNDERHÅLLSTEKNIK

Inom Driftsäkerhet och underhållsteknik skaffar du dig ett brett kunskapsförråd kring maskiner och annan teknisk utrustning.

Du lär dig allt ifrån hur maskiner är uppbyggda, fungerar och styrs effektivt till hur man servar och underhåller industriutrustningen.
I verkliga projekt får du och dina kompisar träna mycket på att både samarbeta och jobba självständigt, egenskaper som är viktiga för såväl underhållsarbetare som operatörer (de som kör maskinerna).
Första tiden i din inriktning jobbar du i olika projekt i vår egen CNG-verkstad, men snart är det dags för APL som innebär att du fortsätter din utbildning på praktik ute på CNG-företagen. Ett stort urval av praktikplatser finns i vår närhet då alla industriföretag är i behov av underhåll av någon form. Det innebär att du har stor chans att få praktisera på de företag som intresserar just dig och dina framtidsplaner. Ta chansen och visa vem du är och knyt goda och användbara kontakter. Vem vet, kanske är din handledare istället snart din kollega?

Teoretiska praktiker är guld värda för framtida arbetsgivare. Inom alla inriktningar finns den unika möjligheten att välja till teoretiska kurser från ett utbud som också ger behörighet till vidare studier. Dubbel kompetens kallar vi det.

Efter att ha gått den här inriktningen har du en bred verkstadsutbildning att stå på som samtidigt innebär att du har spetsad kompetens mot maskindrift och underhåll – du kan direkt ge dig ut på arbetsmarknaden och ta ett jobb. Har du valt till Dubbel kompetens kan du dessutom plugga vidare på universitet eller högskola. Många dörrar står öppna med andra ord!

INRIKTNING: PRODUKT OCH MASKINTEKNIK

Inom Produkt och maskinteknik skapar du dig mycket breda och djupa kunskaper inom verkstadsteknik och industriteknisk produktion.

Du lär dig allt ifrån att hantera verktyg och industriella utrustningar på korrekt sätt till att bearbeta olika typer av material i både manuella och datorstyrda maskiner.
I verkliga projekt är du med och tillverkar riktiga prylar som någon har nytta av; du själv, en kompis eller kanske något av våra ägarföretag? Här skaffar du dig en helhetsbild av industriell verksamhet samtidigt som du fördjupar dig inom ett specifikt område, beroende på vad du vill jobba med i framtiden.
Första tiden i din inriktning jobbar du i olika projekt i vår egen CNG-verkstad, men snart är det dags för APL som innebär att du fortsätter din utbildning på praktik ute på CNG-företagen. Du har stor chans att få praktisera på de företag som intresserar just dig och dina framtidsplaner. Ta chansen och visa vem du är och knyt goda och användbara kontakter. Vem vet, kanske är din handledare istället snart din kollega?

Teoretiska praktiker är guld värda för framtida arbetsgivare. Inom alla inriktningar finns den unika möjligheten att välja till teoretiska kurser från ett utbud som också ger behörighet till vidare studier. Dubbel kompetens kallar vi det.

Efter att ha gått den här inriktningen har du en bred verkstadsutbildning att stå på som samtidigt innebär att du har spetsad kompetens mot industriteknisk produktion – du kan direkt ge dig ut på arbetsmarknaden och ta ett jobb. Har du valt till Dubbel kompetens kan du dessutom plugga vidare på universitet eller högskola. Många dörrar står öppna med andra ord!

INRIKTNING: SVETSTEKNIK

Inom svetsteknik skapar du dig mycket breda och djupa kunskaper om hur man sammanfogar metallmaterial på olika sätt med hjälp av olika typer av svetsmetoder.

Svetsinriktningen på CNG förbereder dig väl för arbetslivet som svetsare. Många företag, både små och stora, är i behov av svetsare som kan sin sak.
Första tiden i din inriktning jobbar du i olika projekt i vår egen CNG-verkstad. Du lär dig att hantera de olika svetsmetoderna och tillämpa dem. Här har du och dina kompisar stora möjligheter att påverka vad ni ska tillverka, så det är bara att låta idéerna flöda. Med mycket kunskap och erfarenhet av svetsning och projektarbete ger du dig i årskurs 3 ut på APL, där du kan utveckla din svetsteknik ytterligare under handledning av erfarna svetsare. Samtidigt har du världens chans att visa vem du är och knyta goda och användbara kontakter. Vem vet, kanske är din handledare istället snart din kollega?

Teoretiska praktiker är guld värda för framtida arbetsgivare. Inom alla inriktningar finns den unika möjligheten att välja till teoretiska kurser från ett utbud som också ger behörighet till vidare studier. Dubbel kompetens kallar vi det.

Efter att ha gått svetsinriktningen har du en bred verkstadsutbildning att stå på som samtidigt innebär spetsad kompetens mot svetsning – du kan direkt ge dig ut på arbetsmarknaden och ta ett jobb. Har du valt till Dubbel kompetens kan du dessutom plugga vidare på universitet eller högskola. Många dörrar står öppna med andra ord!