Att gå på Curtan



En plats där vi trivs tillsammans och vill vara

CNG är en ganska speciell skola. På många sätt särskiljer vi oss mot andra skolor. 

På Curt Nicolin Gymnasiet sätter vi alltid dig som elev i första hand, vilket också innebär att du som elev har ett stort inflytande på din skolgång. Vi hjälps åt att hitta din väg!

Vi tror på dig och vill därför ge dig de bästa förutsättningarna. Förmåner blandas med förtroende och du har därför möjlighet att t.ex. låna skollokaler för en övernattning. 

Vi litar på varandra, vi tar hand om varandra, vi ställer upp för varandra och framförallt så har vi roligt och trivs tillsammans! 

Alla hjälper alla och när du behöver extra stöd har vi ett starkt elevhälsoteam, som kan hjälpa dig med allt från stöd i dina studier till möjlighet att prata med kurator. 


CNG-andan

Något som inte går att ta på, men som känns när du är här.

När CNG startade för över 25 år sedan var vi den lilla skolan med bara 30 elever i varje klass. Sedan dess har skolan vuxit och mycket har hänt, men den familjära känslan och kvarstår.

Vi benämner det här i dagligt tal som CNG-andan. I grunden handlar det om hur vi är mot varandra, att vi alla kan vara de vi är, känner oss trygga och trivs på skolan.

CNG-anda för mig är...


"...att vi respekterar och bryr oss om och ser varandra, oavsett vilken roll vi har på skolan. Relationsbygget är oerhört viktigt, då det är grunden till att alla elever och lärare ska känna sig trygga i kontakten med varandra."

- Magnus, lärare

"...omtanke, acceptans, tolerans och gemenskap. Här är alla välkomna och kan vara sig själva."

- Anette, skolvärdinna

"...att alla på skolan, oavsett om man är elev eller lärare, är på samma nivå. Ingen är bättre än någon annan, och man försöker alltid vara hjälpsam och löser de problem som uppstår."

- Augusta, TE4

"...att vi gör allting tillsammans. Vi är tillsammans både när vi failar och när vi lyckas".

- Zlatko, lärare

"...att man känner sig bekväm här. Det har gått så fort att komma in i gemenskapen och saker som tidigare har känts obekväma blir självklara här, t.ex. redovisningar för klassen. Ingen dömer någon annan."

- Engla, Felicia & Isak, Teknik åk 1

"...att gå till skolan och veta att man kan ha samtal med nästan vem som helst. Om man har problem i cad finns det alltid en lärare eller äldre elev som hjälper till. Vi peppar varandra och vet vilka de flesta är!"

- Linnéa, Teknik åk 3

"... att vi har en gemenskap mellan alla elever och lärare, att alla respekterar varandra och behandlar varandra på bästa möjliga sätt."

- Simon, Industri åk 2

"... att vi har de nära relationerna vi har, både med varandra och våra lärare. Tack vare att vi jobbar över programmen i gymgem och sedan också byter klass i och med inriktningsvalen så får man nya kompisar som man kanske inte ens hade pratat med innan. Vi hjälps åt och respekterar varandra."

- Emelie, Tekdes20

"... att vi har en fantastisk atmosfär där trygghet, omtanke om varandra och en stark "vi-känsla" är ledord. En tillåtande gemenskap som alla, oavsett roll, känner att vi tillsammans bidrar till, med stolthet!"

- Mia, lärare

"...att alla respekterar alla oavsett kön, identitet eller vilka intressen en person har. Vara hjälpsam i alla lägen och att visa respekt."

- Michelle, VO20

"... att vi tar hand om varandra och bildar en gemenskap, att vi respekterar varandra och att vi alla är lika mycket värda!"

- Lukas & Noel, Industri åk 2

"...att alla hänger ihop och känner sig trygga. Jag tycker det märks hur nära vänner man är med alla fastän man går olika inriktningar. Det känns verkligen som att man känner alla i sin årskurs, jag är fortfarande vän med de jag lärde känna i ettan, fick nya vänner i tvåan och lärde känna deras vänner."

- Wiktor, Teknik åk 3

"...den härliga stämningen på skolan och den goda relationen mellan oss alla som går här."

- Obeida, EE21

"...att alla elever umgås med alla, oavsett program. Här ser vi inte skillnad på person och person, utan alla bidrar med sina kompetenser och att alla är viktiga. Det är härligt att se att hur eleverna umgås på rasterna mellan programmen. Ett tillåtande klimat."

- Annika, lärare

”…att lärarna är så hjälpsamma och snälla! Jag hittade snabbt nya kompisar och det är lätt att göra det här. När jag började här var det mycket nya intryck och mycket nytt att anpassa sig till, men det underlättade att ha det stödet från kompisarna och lärarna som man får här!”.

- Masah, Teknik åk 1

"...något unikt, där alla bryr sig om varandra och man känner en stark gemenskap med alla på skolan. Det får oss att trivas tillsammans och göra dagarna roliga på skolan."

- Janne, biträdande rektor

Förmåner 

Vi vill ge våra elever de bästa förutsättningarna och verktygen för att kunna utvecklas maximalt, vara redo för framtiden och attraktiva på arbetsmarknaden. Därför erbjuds du som elev på Curt Nicolin Gymnasiet ett gäng förmåner.

Körkortspaket

När det efter gymnasiet blir dags att söka jobb är ofta B-körkort ett krav. Därför får du som elev ett körkortspaket betalat av skolan!

Gymmedlemskap

En god hälsa ligger till grund för mycket – både till att kunna orka med ditt skolarbete under din tid som elev hos oss, men lika viktigt är att du nu tidigt i livet skapar goda motionsvanor som håller dig välmående på sikt. 
Därför erbjuds du som elev ett gymmedlemskap på Actic, där du har möjlighet att träna och motionera när det passar dig.

Skolmaten

Hand i hand med gymmedlemskapet, erbjuds du skolmat av hög kvalitet under dina skoldagar. Detta för att ge dig de bästa förutsättningarna för att kunna lyckas med dina mål.

Dator

I din utbildning på Curt Nicolin Gymnasiet kommer du dagligen att använda dig av din dator som du får under din studietid. Datorn är anpassad för att kunna hantera de senaste programvarorna inom just ditt område, men också för att hjälpa dig lösa de uppgifterna som du ges i de gymnasiegemensamma ämnena.


Senaste utrustningen i undervisningen

För att du ska kunna ha en så relevant utbildning inom ditt område som möjligt när du tar din gymnasieexamen, arbetar vi alltid för att du ska få tillgång till den senaste och mest relevanta utrustningen inom just ditt område. Det gäller allt från vårdutrustning till 3D-skrivare. 

Sommarjobb

Hos oss får du möjlighet att sommarjobba hos våra ägar- och samarbetsföretag i Finspång med omnejd. Elever på yrkesprogrammen har denna möjlighet efter år 2 och 3, medan eleverna på det högskoleförberedande programmet får sommarjobba efter år 2. 

Sommarjobb är ett bra sätt att tjäna lite pengar, samtidigt som du får erfarenhet av att jobba på riktigt. Och kanske hittar du en arbetsplats där du vill jobba i framtiden!

Utlandspraktik

Alla elever erbjuds praktik- eller studieresor utomlands för att möta andra kulturer och för att utveckla ett gränslöst tänkande - något som vi anser är viktiga nycklar till framtiden. Under åren har utlandspraktiken tagit oss till bland annat Malta, England, Kroatien, Uganda, Tyskland, Dubai, Makedonien, Frankrike och Italien. Spännande och lärorikt!

Fabrikenjobb

I Fabriken kan du som elev ansöka om att jobba vid sidan av din skoltid. Uppdragen kommer från oss själva eller från lokala företag. Det kan handla om allt från att reparera maskiner och prylar till att tillverka produkter av olika slag, paketera brev, enklare programmering eller representera skolan i officiella sammanhang. 

Nyttjande av skolans lokaler

Vi på CNG älskar när ni elever vill umgås och hitta på saker tillsammans, och ni får mer än gärna vara i skolans lokaler! Filmkväll, LAN, övernattning - ni bestämmer själva!


Idrottsprofil

Krydda din skoltid med tid för din sport!

Utövar du en sport som du vill lägga mer tid på? Härligt! Vi på CNG vill stötta dig i din satsning och erbjuder dig två schemalagda profiltillfällen i veckan till just detta!

Det spelar ingen roll inom vilken sport du är aktiv, det viktiga är att du tillhör en förening och att du har en kontaktperson inom din idrott. Träningstillfällena som ges ligger i direkt anslutning till resten av din skoldag, och vi ser förstås till att du som går idrottsprofilen erbjuds lite extra mellanmål de dagarna.

Idrottsprofil erbjuds alla elever och väljs under en av dina allra första skoldagar på CNG i årskurs 1 - vi vill att du ska kunna komma igång så snart det bara går och anpassar ditt skolschema efter ditt val.


Att känna sig välkommen från dag ett...

När det är dags för dig att börja hos oss, förstår vi att det kan kännas lite läskigt - ny skola, nya lokaler, nya klasskompisar, nya lärare... 

Men oroa dig inte - vi finns alla här för att hjälpa dig. Några som du kommer stöta på lite extra i början är våra faddrar. De hjälper dig att kicka igång din gymnasietid på bästa sätt och vägleder dig mer än gärna i dina frågor och funderingar som kan dyka upp i början av din tid hos oss. 

Faddrarna Alicia Afrim, Emir Sedic och Greta Herres om fadderskapet:

"Vi vill ge de nya eleverna ett varmt välkomnande och få dem att känna sig en del av den så kallade CNG-andan. Vi värnar om våra nya elever och vill se till att deras skoltid på Curtan ska bli till den bästa. Vårt mål är att alla ska känna att Curt Nicolin Gymnasiet är en trygg plats och att man ska vilja spendera sin skoltid här.


Skolan är så mycket mer än att bara studera, här är platsen där du lär känna nytt folk och får vänner för livet. Vi faddrar vill se till att allt detta går i uppfyllelse."