Dags för gymnasieval!

Gymnasievalet - visst kan det kännas lite klurigt? Vi hjälper dig!

När du står inför ditt gymnasieval är vårt bästa tips att utgå från vad DU gillar och vill göra i framtiden. Besök Gymnasiemässan, gå på Öppet hus och känn in - "Vad är rätt för just mig?"

Läs gärna vår SYV Annas text nedan om gymnasievalet!

Viktiga datum framöver:


Gymnasievalsperiod: 15 jan -15 feb

Preliminärt antagningsbesked: 15 april

Gymnasievalsmingel
, drop in

  • 18 april kl. 16-18
  • 24 april kl. 16-18

Omvalsperiod: 15 april-3 maj

Antagningsbesked: 1 juliVår SYV Anna om gymnasievalet:

"Hej!
Mitt namn är Anna Gårlin och jag arbetar som Studie- och yrkesvägledare här på CNG.

Att välja vad man vill göra på gymnasiet eller vad man vill arbeta med i framtiden kan för vissa vara självklart, men för många andra väldigt svårt och jobbigt. Många tänker att gymnasiet och vilket program man läser där bestämmer vad man ska arbeta med för resten av sitt liv.

För vissa människor stämmer det helt, men för de allra flesta inte alls. Gymnasiet är ett stort steg där du själv får vara med och bestämma vad du vill göra under dina skoldagar i tre års tid. Du kanske tycker att det är jätteintressant med tekniska lösningar, el-arbeten eller att ta hand om andra människor? Jag brukar säga att man ska välja något som intresserar en, eftersom när du gör någonting som du tycker är roligt är chansen större att du lyckas!

På CNG behöver du inte bestämma vad du ska bli direkt. Alla våra yrkesförberedande program ger möjlighet till dubbel kompetens. Detta betyder att du kan utbilda dig och bli redo att gå ut i arbetslivet efter tre år samtidigt som du får behörighet att söka vidare studier efter gymnasiet om du hellre vill det. Du behöver inte heller bestämma dig direkt vilken inriktning du vill läsa på programmet du väljer, det valet kommer senare när du haft möjlighet att testa på vad du tycker är extra roligt. CNG är en friskola vilket betyder att vi är ägda av någon annan än enbart kommunen, i vårt fall ägs vi av olika företag i Finspång samt kommunen. Detta är ingenting som påverkar dig som elev, utan du har samma rättigheter som alla andra skolor.

Att vi även ägs av företagen i Finspång ger dig i stället fler möjligheter i form av praktik, sommarjobb och en inblick i hur det fungerar på företagen. Jättebra om man inte är helt säker på vad det är man vill arbeta med i framtiden!

Oavsett om du redan bestämt dig för att CNG är skolan för dig eller om du fortfarande har frågor och funderingar kring ditt gymnasieval så finns jag här för att hjälpa dig. Tveka inte att kontakta mig vid eventuella frågor!
"

Anna Gårlin
Studie- och yrkesvägledare
076-000 19 02

Vill du hälsa på hos oss?

Självklart ska du göra det! Kom ensam eller bjud med hela kompisgänget!

Är du nyfiken på Curtan och vill veta hur en vanlig dag ser ut? Undrar du vad gör i en verkstad eller hur man jobbar i projekt? Vill du veta om maten är grym och stämningen så där härlig som många påstår?

Vi vill att du ska bilda dig en egen uppfattning om allt det här innan du gör ditt gymnasieval. Så, kom och häng med oss och se hur vi har det!

Ett besök hos oss varar ungefär 2,5-3 timmar, med gott om tid att få en helhetsbild av vår skola och det program du är intresserad av. Du får följa med på lektioner, fika och äta lunch, se dig om i huset och känna in om det är på CNG du vill vara under din gymnasietid.

Vi arrangerar "Hälsa på-dagar" löpande under hela året. Klicka bara på ditt favoritprogram nedan och boka din dag!

Välkommen!