Dags för gymnasieval!

Gymnasievalet - visst kan det kännas lite klurigt? Vi hjälper dig!

När du står inför ditt gymnasieval är vårt bästa tips att utgå från vad DU gillar och vill göra i framtiden. Besök Gymnasiemässan, gå på Öppet hus och känn in - "Vad är rätt för just mig?"

Läs gärna vår SYV Annas text nedan om gymnasievalet!

Viktiga datum kring Gymnasievalet 2024

Gymnasiemässa, Stadium Arena - 11 november
Öppet hus, CNG - 5 december kl. 17-20
Tjejkväll, CNG - 24 januari kl. 17-20

Gymnasievalsperiod: 15 januari-15 februari
Preliminärt antagningsbesked: 15 april
Omvalsperiod: 15 april-3 maj
Antagningsbesked: 1 juliVill du komma och besöka oss?

Självklart ska du göra det! Kom ensam eller bjud med hela kompisgänget!

Funderar du på hur skolan ser ut inifrån?
Eller hur en skoldag faktiskt ser ut på våra olika program?
Kanske är du bara allmänt intresserad av Curt Nicolin Gymnasiet?

Välkommen att skugga en elev en dag och se hur vi har det. Du besöker oss under ca 2 timmar, med gott om tid för att se dig omkring, få svar på dina frågor, käka lunch (om du vill!), hänga med elever och lärare och kanske annat som du själv önskar ta del av!

Vi arrangerar Prova på-dagar löpande under året. Fyll i formuläret så hör vi av oss och kommer överens med dig om en passande dag. 

Stäng formulär

Vår SYV Anna om gymnasievalet:

"Hej!
Mitt namn är Anna Gårlin och jag arbetar som Studie- och yrkesvägledare här på CNG.

Att välja vad man vill göra på gymnasiet eller vad man vill arbeta med i framtiden kan för vissa vara självklart, men för många andra väldigt svårt och jobbigt. Många tänker att gymnasiet och vilket program man läser där bestämmer vad man ska arbeta med för resten av sitt liv.

För vissa människor stämmer det helt, men för de allra flesta inte alls. Gymnasiet är ett stort steg där du själv får vara med och bestämma vad du vill göra under dina skoldagar i tre års tid. Du kanske tycker att det är jätteintressant med tekniska lösningar, el-arbeten eller att ta hand om andra människor? Jag brukar säga att man ska välja något som intresserar en, eftersom när du gör någonting som du tycker är roligt är chansen större att du lyckas!

På CNG behöver du inte bestämma vad du ska bli direkt. Alla våra yrkesförberedande program ger möjlighet till dubbel kompetens. Detta betyder att du kan utbilda dig och bli redo att gå ut i arbetslivet efter tre år samtidigt som du får behörighet att söka vidare studier efter gymnasiet om du hellre vill det. Du behöver inte heller bestämma dig direkt vilken inriktning du vill läsa på programmet du väljer, det valet kommer senare när du haft möjlighet att testa på vad du tycker är extra roligt. CNG är en friskola vilket betyder att vi är ägda av någon annan än enbart kommunen, i vårt fall ägs vi av olika företag i Finspång samt kommunen. Detta är ingenting som påverkar dig som elev, utan du har samma rättigheter som alla andra skolor.

Att vi även ägs av företagen i Finspång ger dig i stället fler möjligheter i form av praktik, sommarjobb och en inblick i hur det fungerar på företagen. Jättebra om man inte är helt säker på vad det är man vill arbeta med i framtiden!

Oavsett om du redan bestämt dig för att CNG är skolan för dig eller om du fortfarande har frågor och funderingar kring ditt gymnasieval så finns jag här för att hjälpa dig. Tveka inte att kontakta mig vid eventuella frågor!
"

Anna Gårlin
Studie- och yrkesvägledare
076-000 19 02