Industritekniska programmet


Vill du gå ett program på gymnasiet med praktiska inslag? Vill du göra något som är på riktigt?

Välkommen, då har du kommit helt rätt – vårt Industritekniska program är som gjort för dig!

På Curt Nicolin Gymnasiets Industritekniska program får du tillgång till att jobba med den senaste tekniken inom industribranschen. 

Dina två första år spenderar du mestadels på skolan – både i lektionssal och verkstad. Här får du möjlighet att i vår verkstad lära dig att svarva, fräsa, svetsa, programmera, läsa ritningar, montera, serva och bygga. 

Praktiska moment blandas med teoretiska inslag och du får lära dig grunderna inom industrivärlden. Alltifrån vilken borr som passar till vilken skruv, till hur du utför underhåll på verkstadens maskiner på rätt sätt. Du behöver alltså inga förkunskaper inom verkstaden för att kunna börja Industritekniska programmet på CNG, utan det räcker att du vågar försöka och vill lära dig.  

Under ditt tredje år är det dags för praktik! Här får du möjlighet att praktisera dina kunskaper som du samlat på dig under två första år hos oss, lära dig fler tekniker och samtidigt knyta nya kontakter som mycket väl kan vara ditt första steg mot en anställning!

För dig som önskar, finns även möjligheten att välja till kurser som gör att du kan läsa vidare på högskola eller universitet efter godkänd gymnasieexamen.  

32

antagna på IN (HT -22)

27

veckor praktik i trean

1

/3

läser dubbel kompetens

1000

kr

i lärlingsersättning per månad (i åk 3)

Dina tre år på Industritekniska programmetEttan

För att du ska bli yrkesredo jobbar vi redan från ettan tillsammans i riktiga projekt där vi tillverkar produkter från idéstadiet med olika tillverknings-metoder. Ena veckan undervisas du i karaktärsämnen kopplade till industrin, för att under andra veckan läsa de mer teoretiska ämnena såsom svenska, engelska och matte. 
I slutet av ettan, när du testat lite av varje i verkstaden, är det dags för inriktningsval!

Tvåan

Tack vare de kunskaper du samlat på dig under första år kommer du nu ha bättre koll på vad som är just din grej. Äntligen får du fördjupa din inom ett område du brinner lite extra för! Årskurs två handlar om att bli riktigt "skillad" inom ditt område - vare sig det är svets, underhåll eller datorstyrd tillverkning. Till sommaren erbjuds du anställning på ett av våra företag, en mer perfekt språngbräda ut mot APL-året finns väl knapp?

Trean

Ditt tredje år spenderar du till största del ute på praktik! Här får du äntligen använda dig av de kunskaper och färdigheter som du samlat på dig under ditt första och andra år, samtidigt som det ligger stort fokus på ditt fortsatta lärande. Du får ute hos våra ägar- och samarbetsföretag utvecklas, skaffa dig nya kunskaper och samtidigt knyta viktiga kontakter inför ditt kommande arbetsliv! Körkortet har du kanske redan kirrat, annars gör du det nu. Även efter det här året är du garanterad sommarjobb, om du inte redan skaffat dig din anställning.

Inriktningar

Under ditt första år på CNG:s Industritekniska program kommer du få lära känna verkstaden och dess utrustning och maskiner från grunden. Det handlar om att lära sig jobba projektbaserat, skapa produkter från idéstadiet och känna efter inom vilket område du vill lära dig mer om och därefter göra ett inriktningsval. 

Produkt- och maskinteknik

För dig som vill lära dig mer om hur maskiner och annan industriell utrustning används vid tillverkning är inriktningen produkt- och maskinteknik något att titta närmre på! Här får du chansen att lära dig hur tillverkning går till i industrins värld. Du arbetar både med maskiner & verktyg, men också datorstyrd utrustning och programvara. 

Svetsteknik

Är du kreativ och tycker att det verkar kul att delta i tillverkningsprocessen med svetsning? Då kan inriktningen svetsteknik på Industritekniska programmet vara något för dig. Svetsinriktningen på CNG förbereder dig väl för arbetslivet som svetsare. Inom svetsteknik skapar du dig mycket breda och djupa kunskaper om hur man använder sig av olika svetsmetoder. Du har stort inflytande över vad som ska tillverkas.

Driftsäkerhet och underhållsteknik

Duktiga medarbetare som ser till att den tekniska utrustningen mår bra och snurrar på som den ska behöver alla tillverkningsindustrier! Att arbeta inom detta område innebär arbetsdagar med stor variation! Den här inriktningen ger dig en bred verkstadsutbildning att stå på som samtidigt innebär att du har spetsad kompetens mot maskindrift och underhåll. 

Förmåner & idrottsprofil

Som elev på Curt Nicolin Gymnasiet får du flera olika förmåner. Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas, både under din tid som elev, men också efter gymnasiet!

En förmån som erbjuds är möjligheten att vidareutvecklas inom din idrott på skoltid. Låter det som något för dig?


Två elever som gör peace-tecken i Bruksparken i Finspång efter Stadsloppet 2022

Varför valde du Industritekniska programmet?


Alexander ler mot kameran, lutad mot ett bord i korridoren på CNG

”Jag valde industri för att jag ville ha möjligheten att jobba praktiskt direkt efter gymnasiet, men även kunna plugga vidare efter gymnasiet om jag känner för det. Största skillnaden mot högstadiet är att man har mer eget ansvar här.”

- Alexander, Industri åk 1

Freja ler mot kameran, Siemens Energys logga i bakgrunden

"Att sitta still och bara ha teoretiska lektioner har aldrig varit min grej så jag valde Industri. Gemenskapen vi har på skolan är så himla bra och lärarna är verkligen underbara."

- Freja, Industri åk 2

Denzel ler mot kameran framför ett bord av verktyg i verkstaden på CNG

”När jag gick i nian hade jag först noll idéer om vad jag skulle gå, men eftersom jag ville börja jobba och tjäna pengar så snart som möjligt så verkade industri bra. Jag jämförde olika skolor och sökte sedan hit efter att en jag känner tipsade om CNG. Han hade gått industri och fick jobb direkt efter studenten. "

- Denzel, Industri åk 2

"Jag valde att läsa IN för att jag gillar att jobba praktiskt och för att det finns bra jobbmöjligheter efter studenten. Jag tycker att praktiken är ett bra sätt att lära sig om hur arbetslivet ser ut och ger en bra förståelse för hur det är att vara i en riktig verkstadsmiljö."

- Hanna, Industri åk 3

"Jag valde Industri för att få en bra framtid. Det finns ju många bra industrier i närheten som man får praktik på när man går här. Mitt mål är att bli resemontör och utforska världen."

- Joel, Industri åk 2

"Här får jag arbeta praktiskt och efter skolan finns många jobb-möjligheter. I nian gjorde jag bara det jag behövde, men här känner man att man vill försöka lite extra. Det är ju ens framtid det handlar om. Det är kul att gå till skolan nu!"

- Titus, Industri åk 2

Felicia ler mot kameran i verkstaden på CNG

"För mig stod det mellan flera olika program, men viktigast var att det skulle vara något praktiskt. Det som till slut avgjorde var faktiskt magkänslan, att det kändes roligt och rätt att vara i verkstaden."

- Felicia, Industri åk 1

Albin gör tummen upp mot kameran, ler och kollar åt sidan i verkstaden på CNG

"Industriprogrammet är för mig ett säkert sätt att få jobb och tjäna pengar. Under verkstadsveckorna känns det lite som att gå till jobbet. Tiden där går fort, vi har kul och det händer saker hela tiden."

- Albin, Industri åk 1


Hälsa på IN

Kom och häng i verkstaden med oss och testa på Industritekniska programmet!

Så här går ett besök till


Du som är designer. Kom med i vår designcommunity. Här ges du tillfälle att fördjupa dig i ditt yrke och umgås med likasinnande. Vi delar kunskap.

[Formulär]

Öppna formuläret

Efter Industritekniska programmet

Möjligheterna efter att ha läst ett yrkesprogram som Industri är många! Frågan är nu, vad vill du och vilken väg tar du?

Redo för jobb!

Efter dina tre år på CNG, med ett avslutande år med så gott som bara APL, är du mer än redo att påbörja din yrkeskarriär! Företagen, både vår egna men även i övriga Sverige - och världen - behöver dig som är praktiskt duktig med förmåga att lösa problem och samarbeta med andra. Det är just sådana egenskaper CNG-tiden tränat dig i. Kör hårt och lycka till!

Industritrainee med Siemens Energy

Endast du som gått IN eller EE på CNG har chans att söka de eftertraktade platserna på Siemens Energys industritraineeår. Du anställs på det stora världsföretaget i 11 månader, och erbjuds förutom rent arbetspraktiska uppgifter extra utbildningar och teoretiska inslag. Det blir en mjuk och lärorik övergång till arbetslivet samtidigt som det förbereder maximalt för fortsatt jobb på företaget.

Plugga vidare

Varje år har vi ett gäng IN-elever som lämnar CNG med både yrkestitel och högskolebehörighet. Snacka om att hålla många dörrar öppna! 
För att komma hit behöver du lägga till några extrakurser i ditt schema under årskurs två och tre. Vår SYV Anna hjälper dig längs vägen så att du får med dig vad du behöver för att nå ditt mål.

Våra andra program

Önskar du din bas i det mer teoretiska, eller låter det spännande med en yrkestitel inom ett annat område?Teknik
TE

LÄS MER

El- och energi 
EE

LÄS MER

Vård- och omsorg
VO

LÄS MER