El- och energiprogrammet


Om du gillar utmaningar i kombination med att få arbeta med både händer och huvud vill vi rekommendera vårt El- och energiprogram till dig! 

 
På El- och energiprogrammet blandas praktiska element med teoretiska redan från första året. 

Så snart som från första terminen prövas du i projekt som förbereder dig inför den kunskap som bl.a. våra ägarföretag efterfrågar.

Du som elev spenderar ditt första år på plats i skolan, där din skolgång präglas av både teoretiska och praktiska element. Här får du testa på flera olika områden inom el och energi och börjar lägga en stabil kunskapsgrund inom ämnet. Under ditt andra år kombineras undervisning på skolan med att få komma ut på arbetsplatser som är aktiva i el- och energibranschen. Detta för att förbereda dig för ditt tredje år, som bortsett från några få veckor, spenderas på din praktikplats där du får chansen att vidareutveckla de färdigheter du samlat på dig. 

El- och energiprogrammet passar därför bra för dig som föredrar praktiskt lärande och redan nu vet att du vill börja jobba direkt efter gymnasiet. Men - du har även möjligheten att läsa till kurser som gör dig högskolebehörig, vilket ger dig chansen att forma din framtid precis så som du önskar. Valet är ditt! 

18

antagna på EE HT-23

27

veckor praktik i trean

50

%

läser Dubbel kompetens

1000

kr

i lärlingsersättning per månad i åk 3

Dina tre år på El- och energiprogrammetEttan

Under ditt första år får du grundläggande kunskaper inom el- och energi. Genom olika projekt, där du och dina kompisar i klassen jobbar tillsammans, får du chansen att utforska området och successivt upptäcka vad som intresserar dig lite extra! Din undervisning är upplagd enligt ett varannan-vecka-schema - ena veckan gym-gem, andra veckan läser du karaktärsämnen kopplade till el- och energi. 

Tvåan

Under ditt andra år fortsätter du bygga på dina kunskaper inom el- och energi, med hjälp av den grund som du lagt under ettan. På vårterminen gör du ditt utgångsval mot automation eller installation, beroende på vad som intresserar dig mest. Till sommaren erbjuds du sommarjobb på ett av våra ägarföretag, Vi rekommenderar dig starkt att ta chansen att redan nu komma in i arbetslivet så smått.

Trean

Ditt tredje år spenderas till allra största del ute på praktik på företag som jobbar med el inom din valda utgång, installation eller automation. Nu får du chansen att på riktigt få nytta av, och utveckla ännu mer, alla de kunskaper och tekniker du samlat på dig under dina två första år, samtidigt som du knyter viktiga kontakter inför ditt kommande arbetsliv. Om du inte redan kirrat körkortet, passa på att göra det nu! Har du inte redan skrivit på anställningsavtal, vilket många gör innan studenten, kan det vara skönt att veta att skolan garanterar sommarjobb även denna sommar.  

Automation eller installation? 

På El- och energiprogrammet på Curt Nicolin Gymnasiet får du möjligheten att välja mellan två utgångar - automation och installation. Båda utgångarna ger dig en bredd på kunskap inom el och energi, men på lite olika sätt. Du väljer din utgång under vårterminen på ditt andra år, när du har fått möjlighet att utforska vad som passar dig bäst.

Automation

Du som väljer att specialisera dig inom automation, kommer att läsa kurser som robotteknik och automatonsteknik. Du kommer under ditt första år få lära dig mer om vad detta faktiskt innebär, men det är en utgång som passar dig som vill jobba med de automatiserade delarna av el- och energiyrket. 

Installation 

Installation är en utgång som vässar dig som önskar att arbeta med händerna i din yrkesroll! Här ges du möjlighet att lära dig om de praktiska momenten av elinstallation. Du läser kurser som elinstallation och fastighetsautomation. 

Förmåner & idrottsprofil

Som elev på Curt Nicolin Gymnasiet får du flera olika förmåner. Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas, både under din tid som elev, men också efter gymnasiet!

En förmån som erbjuds är möjligheten att vidareutvecklas inom din idrott på skoltid. Låter det som något för dig?


Två elever som gör peace-tecken i Bruksparken i Finspång efter Stadsloppet 2022

Varför valde du El- och energiprogrammet?


Moa ler mot kameran i elsalen på CNG

"Jag ville komma ut i arbetslivet snabbt och slippa plugga vidare direkt efter studenten och med CNG´s förmåner och alla kontakter man skapar under de långa praktikperioderna kommer det vara lätt att ta jobb tror jag!"

- Moa, El- och energi åk 2

Alice ler mot klasskompis i elsalen på CNG

"När jag skulle välja gymnasium så visste jag att jag ville gå något praktiskt och tanken på att inte behöva plugga vidare efter studenten gjorde mitt val lättare. Jag hade hört mycket om CNG innan och av alla linjer så kände jag att El- och energiprogrammet verkade som något för mig."

- Alice, El- och energi åk 2

Wiggo och Emir håller om varandra och ler mot kameran i elsalen på CNG

- Det kändes som ett kul och bra program som gör det lätt att få jobb.
- med bra stålar!

- Wiggo och Emir, El- och energi åk 1

Obeida ler mot kameran, sitter i elsalen på CNG

"Det blev just El- och energiprogrammet för mig eftersom jag hade ett intresse för det, och jag tänkte efter hur framtiden kommer se ut om några år, att det finns massa grejer som kommer vara beroende av el. Alltså kommer elektriker behövas i framtiden!"

- Obeida, El- och energi åk 2

Martin ler mot kameran i elsalen på CNG

"Jag har sedan jag var liten tyckt el och så varit spännande och vill senare jobba som el-installatör! Det här är den perfekta vägen dit." 

- Martin, El- och energi åk 1

Kom och testa på El- och energiprogrammet

Vår förhoppning är förstås att du ska tycka det är riktigt roligt och spännande i vår el-verkstad!

Läs här om hur en prova på-dag går till!

Du som är designer. Kom med i vår designcommunity. Här ges du tillfälle att fördjupa dig i ditt yrke och umgås med likasinnande. Vi delar kunskap.

[Formulär]

Öppna formulär

Stäng formulär

Efter El- och energiprogrammet

Möjligheterna efter att ha läst ett yrkesprogram som El- och energi är många! Frågan är nu, vilken väg känns rätt för dig?

Redo för jobb!

Efter dina tre år på CNG, med ett avslutande år med så gott som bara APL, är du mer än redo att påbörja din yrkeskarriär! Företagen, både vår egna men även i övriga Sverige - och världen - behöver dig som är praktiskt duktig med förmåga att lösa problem och samarbeta med andra. Det är just sådana egenskaper CNG-tiden tränat dig i. Kör hårt och lycka till!

Industritrainee med Siemens Energy

Endast du som gått IN eller EE på CNG har chans att söka de eftertraktade platserna på Siemens Energys industritraineeår. Du anställs på det stora världsföretaget i 11 månader, och erbjuds förutom rent arbetspraktiska uppgifter extra utbildningar och teoretiska inslag. Det blir en mjuk och lärorik övergång till arbetslivet samtidigt som det förbereder maximalt för fortsatt jobb på företaget.

Plugga vidare

Det är inte alls ovanligt att yrkeselever lämnar CNG med både yrkestitel och högskolebehörighet. Snacka om att hålla många dörrar öppna! 
För att komma hit behöver du lägga till några extrakurser i ditt schema under årskurs två och tre. Vår SYV Anna hjälper dig längs vägen så att du får med dig vad du behöver för att nå ditt mål.

Våra andra program

Önskar du din bas i det mer teoretiska, eller låter det spännande med en yrkestitel inom ett annat område?Teknik
TE

LÄS MER

Industritekniska
IN

LÄS MER

Vård- och omsorg
VO

LÄS MER