Teknikprogrammet


Vill du ha en väg in i den ständigt utvecklande teknikvärlden?


Då är Teknikprogrammet på Curt Nicolin Gymnasiet något du ska kolla närmare på!


Teknikprogrammet är en bred linje där du fördjupar dig inom det som intresserar dig i teknikvärlden. Under din studietid kommer du att jobba mycket mot teknik, matte, fysik, men även fördjupa dig mer åt den inriktning som intresserar dig. 

Teknikprogrammet ger dig en ny syn på teknik och du kommer att få uppleva lärande inom ämnet på ett sätt du aldrig tidigare har upplevt det. För att hålla din utbildning så aktuell som möjligt, har du alltid tillgång till den senaste tekniken där bland annat 3D-skrivare, 3D-scanner och annan avancerad utrustning finns att tillgå.

Under din tid på Teknikprogrammet hos oss på Curt Nicolin Gymnasiet får du uppfinna, utveckla, skapa, aktivt presentera och arbeta från idé till färdig produkt. Du kommer att jobba utifrån en modell som kallas PBL – problembaserat lärande. 
 
Plugga eller jobba efter gymnasiet – valet är ditt. Vi erbjuder dig möjligheterna för att forma din egen framtid! 

Dina tre år på TeknikprogrammetEttan

Under ditt första år är din undervisning upplagd enligt varannan-vecka-schema - ena veckan gym-gem, andra veckan läser du karaktärsämnen kopplade till teknik. 
Du får hjälp med att komma igång med dina studier, hitta ditt tempo och träna på att jobba i grupp inom olika projekt.
Inriktningsvalet görs i slutet av årskurs ett.

Tvåan

Din inriktning avgör inom vilket tekniskt område du vill fördjupa dig under tvåan (mer om inriktningarna lite längre ner på sidan). 
Nu har du kommit in i arbetssättet på skolan, och kan ta dig an projekt mer självständigt tillsammans med dina kompisar. Ta med dig de kunskaperna in i sommarjobbet, som du erbjuds efter genomfört andra år.

Trean

Under ditt tredje år så fördjupar du dig inom ditt valda område. Du fortsätter att utforska vilka delar av teknik som just du brinner lite extra för och får i ett mer självständigt lärande än under dina två första år förbereda dig för arbetsliv eller en kommande studieperiod. Under det här året är det hög tid att ta ditt körkort, om du inte redan gjort det! Det är guld värt, både för dig och framtida arbetsgivare.

Inriktningar

Första året på Teknikprogrammet på CNG är gemensamt för alla elever inom programmet. Du får prova på och känna efter inom vilket tekniskt område du vill utveckla dig. Känner du för den mer teoretiska biten eller är du sugen på att utforska den mer praktiska delen inom design eller varför inte ännu mer riktat mot ren tillverkning i verkstaden? Låt det vara ditt intresse som styr valet, alla dörrar mot högskolan står fortfarande på vid gavel för dig!

Teknikvetenskap

För dig väljer inriktningen teknikvetenskap finns det möjligheter att fokusera extra mycket på teknik och matematik. Men du har också chansen att gå mer åt det naturvetenskapliga hållet och läsa kurser som ger dig likvärdig utbildning som ett naturvetenskapligt gymnasieprogram. 

Design- och produktutveckling

Fascineras du av teknisk design och de estetiska delarna inom teknik? Då rekommenderar vi denna inriktning till dig! Här får du chansen att ta dina idéer till verklighet och lära dig att anpassa dessa till kraven som finns på de produkterna som tillverkas ute i arbetslivet – användbarhet, hållbarhet och estetik. 

Produktionsteknik

Inriktningen produktionsteknik passar dig som vill utbilda dig mer inom konstruktion och produktion. Här får du chansen till att fördjupa dig i hur människor och maskiner samspelar på bästa sätt. Det är en kunskap som är högt eftertraktad på arbetsmarknaden. Du får även möjligheten att arbeta praktiskt med produktion & konstruktion och en del av din undervisning är förlagd i vår verkstad!

Två elever som ler mot kameran vid ett bord i matsalen

Naturvetenskapliga programmet vs Teknikprogrammet - du behöver inte välja!

Teknikprogrammet och Naturvetenskapliga programmet har många gemensamma delar. Faktum är att de rent behörighetsmässigt mot högskolan inte skiljer sig åt nämnvärt. Så varför ska man behöva välja när man kan få båda delar?

För dig som läser Teknikprogrammet hos oss finns det möjlighet att öka upp din behörighet mot det naturvetenskapliga hållet. Det betyder att du läser några fler poäng och kurser än dina klasskompisar (inom biologi, kemi och historia), och skaffar dig behörigheten att exempelvis gå vidare mot studier till läkare och veterinär.

Liksom alla andra val på CNG så är det här ingenting du behöver bestämma med en gång. Dina första val mot NV-utgången görs i samband med inriktningsvalet som sker under vårterminen i ettan.

Förmåner & idrottsprofil för dig som elev på Teknikprogrammet

Som elev på Curt Nicolin Gymnasiet får du flera olika förmåner. Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas, både under din tid som elev, men också efter gymnasiet!

En förmån som erbjuds är möjligheten att vidareutvecklas inom din idrott på skoltid. Låter det som något för dig?

Två elever som gör peace-tecken i Bruksparken i Finspång efter Stadsloppet 2022

Varför valde du Teknikprogrammet?


Felicia ler mot kameran, sitter på pall i Rotundan

"Jag hade egentligen tänkt gå Natur, men många tipsade om Teknik på CNG så jag åkte hit på en Prova på-dag. Man kände sig direkt välkommen och jag fick bra vibes härifrån. Som Norrköpingsbo var det inte helt självklart att pendla till Finspång, men skolan är så bra så det är värt det."

- Felicia, Teknik åk 1

Isak ler mot kameran, sitter på bänk framför rosa vägg

"Jag har alltid varit tekniskt intresserad så Teknik var ett rätt självklart val. Någonting som utmärkte CNG när jag jämförde utbildningar var att man här jobbar mer i projekt och att det är färre prov."

- Isak, Teknik åk 1Engla ler mot kameran, sitter i trappan på skolan

"Jag gillar matte och ville läsa en bred utbildning på gymnasiet. Just nu så skulle jag vilja plugga vidare efter gymnasiet till kriminolog. Men innan det vill jag nog göra 'lumpen'."

- Engla, Teknik åk 1

"Jag valde Curtan för att det är en bra skola med stora lokaler och många förmåner som kan hjälpa senare i livet och under tiden på skolan. Teknik är en bred utbildning som ger många möjligheter till vidareutbildning. Jag kan även välja naturvetarutgång och får därmed både teknik och naturvetenskaper som ger fler möjligheter inom t.ex. sjukvård och astronomi."

-
Sofia, Teknik åk 1

"Jag gick musikklass innan och ville testa något helt nytt och se om jag kunde bli bra på det, så det blev teknik. Jag är lite halvbra på både matte och teknik egentligen, men hittills har det gått bra!"

- Alicia, Teknik åk 1

Kacper ler mot klasskompis i verkstaden på CNG

"Det var ett lätt val - Curtan är lätt den bästa skolan när det kommer till tekniska ämnen. Jag vet inte nu vad jag vill bli, men det är ingen brådska med det."

- Kacper, Teknik åk 1

Ludvig ler mot kameran, sitter i verkstaden på CNG

"Jag tyckte CNG verkade vara en bra skola helt enkelt, efter att ha besökt Öppet hus och jämfört med andra utbildningar. Efter gymnasiet vill jag plugga vidare, förmodligen något naturrelaterat."


- Ludvig, Teknik åk 1

Välkommen att hälsa på!

Vi vill att du ska göra ett medvetet gymnasieval, så kom och känn in om Teknikprogrammet och Curtan är din grej!

Så här går ett besök till

Du som är designer. Kom med i vår designcommunity. Här ges du tillfälle att fördjupa dig i ditt yrke och umgås med likasinnande. Vi delar kunskap.

[Formulär]

Öppna formulär

  


Efter Teknikprogrammet

Mot ett mål! Vilken väg väljer du?

Plugga vidare

Den stora fördelen med Teknikprogrammet på CNG är just alla möjligheter och val du successivt erbjuds. TE är ett "möjligheternas program" för den som vill plugga vidare, men med det unika utbudet kurser inom naturvetenskapen står vi ut! Civilingenjör, läkare eller något helt annat? Valet är ditt! 

TE4 - Gymnasieingenjör

Sverige och världen behöver tekniska kunniga och kompetenta ingenjörer som kan driva utvecklingen. Efter ett år på TE4 är du Gymnasieingenjör och redo för språngkarriär i yrkeslivet! 

Ta ett jobb!

Det finns många fina exempel på elever som direkt efter Teknikprogrammet går ut och jobbar på något av våra ägarföretag, tack vare de kontakter som de knutit under sin gymnasietid. Möjligheterna är oändliga - framtiden är din!

Våra andra program

Du vet väl om att du kan skaffa dig full högskolebehörighet, och mer därtill, via våra andra program?Industritekniska
IN

LÄS MER

El- och energi
EE

LÄS MER

Vård- och omsorg 
VO

LÄS MER