För dig i nian

HEJ, GÅR DU I NIAN OCH SKA VÄLJA GYMNASIUM?

Jag heter Ellinor Nyman och är Informatör här på Curt Nicolin Gymnasiet. Eftersom du har klickat dig in på den här sidan så gissar jag på att du just nu går i nian och är i full gång med att välja gymnasium. Kanske har du lite frågor kring våra program, antagning eller allmänna funderingar om vår skola. Eller vill du och dina kompisar komma på en prova-på-dag?

Oavsett vad du har för funderingar och frågor så lovar jag att göra allt jag kan för att ge svar på vad som! I kontaktformuläret här nedan kan du ställa din fråga, som skickas direkt till min inkorg. Man kan också nå mig på 076 000 19 02 eller besöka mig på andra våningen i Bildningen.

Till mitt kontor är du alltid välkommen! 
Tveka inte på att höra av dig. / Ellinor

Kontakta Ellinor

Viktiga Datum framöver

Prova på-dagar - 23 januari & 29 januari

OBS!
Teknikprogrammet är tyvärr fullt men testa gärna på våra andra program!

Anmälningen till den 23/1 är nu stängd

Prova på-dag på CNG

Vad innebär en Prova på-dag?

Ett gymnasieval kan kännas som ett stort beslut – och det är det. Du väljer var du kommer befinna dig under nästkommande tre år av ditt liv. För att hjälpa dig att känna om CNG är det rätta valet för dig är du varmt välkommen till oss för att gå en dag på det program du är intresserad av och nyfiken på.

Du får hänga på lektioner och äta lunch i vår restaurang, lära dig om programmet och träffa elever som delar med sig av egna erfarenheter av hur det är att vara elev på Curt Nicolin Gymnasiet. Ja, du spenderar helt enkelt en heldag som elev hos oss, precis som de elever som redan går på CNG.

Eftersom CNG är unik i sitt slag har vi många elever på skolan som bor en bit från Finspång. Faktum är att pendling tillhör vardagen för de flesta av våra elever och vid din Prova på-dag vill vi att du ska få en ärlig helhetsupplevelse av hur det vore att gå på "Curtan". Därför står vi för ett dygnskort så att du gratis kan resa hit och tillbaka och samtidigt skapa dig en egen bild av hur det vore att kliva på bussen på morgonen för att ta dig till skolan.

Vi kommer precis i början av vårterminen anordna två Prova på-dagar; 23/1 och 29/1. Välj den dag som passar dig och ditt ordinarie skolschema bäst. Båda dagarna kommer att vara uppbyggda på samma sätt med inslag från gymnasiegemensamma ämnen men med fokus på det som faktiskt skiljer våra fyra program åt - och som du kanske är mest intresserad av (?) - nämligen karaktärsämnena (dvs. teknik, vård, el eller industri).

För att anmäla dig till en dag hos oss - fyll i formuläret här till vänster! Vi ser fram emot att få träffa dig och visa vilka vi är!

Anmälan till Prova på-dag

 VI SOM REDAN VALT GYMNASIUM

En av de största anledningarna till att jag valde CNG var alla möjligheter man får både under sin utbildning och efter studenten. Som elev på Curtan har man utvecklingspotential och med hjälp av alla sköna lärare och stämningen på skolan ges livsviktiga erfarenheter och kunskaper.

Arbetssättet på CNG gör att man förbereds inför arbetslivet på ett mycket effektivt sätt, då vi arbetar med problemlösning som utgångspunkt. Att man kan söka jobb på skolan och att man får garanterat sommarjobb gör dessutom att du får erfarenheter som hjälper vid framtidens jobbsökande. Gymnasievalet var för min del rätt lätt, för jag visste att skolan jag sökte till skulle hjälpa mig att komma mycket längre än på någon annan skola.

Anthony Nichols, fd. elev Teknikprogrammet inriktning Teknikvetenskap

 Teknikprogrammet var ett rätt självklart val för mig då jag alltid haft ett intresse för matte. Sedan när det var dags för inriktningsvalet kändes design- och produktutveckling som det roligaste! Men jag ville fortfarande ha med mig mycket matte från gymnasiet och därför valde jag att läsa extra matte.
Jag läste design men matte med teknikvetenskap, vilket gav mig större behörighet!

Sedan valde jag även att läsa "dubbel kompetens" och spenderade därmed mina fredagar i verkstaden. Det var något helt annorlunda från det jag vanligtvis gjort och jag tyckte att det var superkul! Jag är glad att jag fått chansen att ha dubbel kompetens för det har öppnat mina ögon för industri. 

Hanna Calderon fd. elev Teknikprogrammet inriktning Design- och produktutveckling

Jag valde el- och energiprogrammet för att jag vill arbeta med något praktiskt. Detta program blev perfekt för mig eftersom jag vill börja jobba direkt efter studenten. Det är väldigt mycket praktiskt arbete då det är ett yrkesförberedande program.

Anledningen till att jag valde just Curt Nicolin Gymnasiet var för att jag anser att det är en väldigt bra skola och det finns många möjligheter. Man får bland annat sommarjobb, körkort, möjligheten till fabrikenjobb där man får arbetserfarenhet och en riktigt rolig gymnasietid. Jag tycker även att det är en bra skola av den anledningen att de är väldigt måna om sina elever. Skolan är en icke vinstdrivande skola och dom vill verkligen att alla, oavsett bakgrund, personlighet och kön, ska lyckas ta studenten med godkända betyg.

Tobias Lillbacka Andersson, fd. elev El- och energiprogrammet

Jag tycker att man ska välja ett program som innehåller mycket praktik för man lär sig otroligt mycket mer när man utför något praktiskt än vad man gör genom att läsa en faktabok. Det är mycket lättare att lära sig ute på praktik, där får man både fakta, handledning av någon som kan och som jobbar inom område, och man får dessutom utföra det. En bok stämmer aldrig hundra procent med verkligheten utan att få komma ut och se och vara med i verkligheten är en livsviktig lära. Jag själv har i stort sätt lärt mig 90% ute på min praktik.

Evelina Rosell, fd. elev Vård- och omsorgsprogrammet

Största anledningen varför jag valde Teknikprogrammet var för att det är en så pass bred linje vilket gör att jag i princip kan läsa till vad jag vill efter gymnasiet. Produktionsteknik valde jag för att jag tycker det är roligt att komma på nya idéer till att utveckla olika produkter och för att man får utföra lite mer praktiskt arbete. I framtiden vill jag jobba där jag i någon form får arbeta praktiskt med händerna, vad det är vet jag inte riktigt än men det kommer. Som elev på CNG tycker jag att man fick en mer rolig och lärorik syn på skolan och dess nytänkande sätt med inlärning och pedagogik till eleverna.

Olle Lindberg, fd. elev Teknikprogrammet inriktning Produktionsteknik

Jag valde att utöka min teknikutbildning på CNG med T4 för att jag ville fördjupa mig ytterligare i produktionskunskap och teknik. Med inriktningen produktionsteknik i T4 så fick man det bästa av två världar genom att studera de teoretiska delarna genom att jobba i projekt och vara vid skolbänken, men även få komma ut på praktik och få komma in arbetslivet och göra de saker man fick lära sig i teorin. Med T4 ville jag även få en chans att få tänka igenom om vad jag ville jobba med senare i framtiden. När jag fick insikt om vad en produktionstekniker arbetar med så kändes det lika rätt som handen i handsken, då jag som person gillar att få arbeta med både det praktiska och det teoretiska. Man fick en större förståelse för hur man ska både tänka och föra sig när man är på arbetsplatsen och i utbildningen fick man en nära kontakt med både personal och produktion. Idag jobbar jag som Underhållstekniker i Göteborg.

Mathilda Lundin, fd. elev på T4 - Gymnasieingenjör

Jag valde El- och energiprogrammet för jag ville bevisa att det inte är en grabblinje. Jag var skoltrött när jag gick ut 9:an så jag ville göra någonting där jag fick arbeta med händerna. Jag visste att CNG var en bra skola för min bror hade gått där. När min bror berättade för våra föräldrar att han skulle börja på CNG så var det inga konstigheter. Men när jag berättade att jag ville börja där så var det många frågetecken ”Men är det verkligen någonting för dig?” ”Har du ens hållit i en skruvmejsel?”. Det gjorde mig bara ännu mer motiverad till att motbevisa normen. Tjejer kan också gå el, tjejer kan göra allt som killar kan. Teknik var för mycket plugg för min smak och industri kändes inte rätt, så det blev el. Det är det bästa valet jag gjort, jag älskar mitt program och min skola. Jag önskar att fler tjejer kunde välja att gå el, det är jättekul och du får tänka mycket själv och skapa ifrån början. Jag har inte ångat mig en enda gång.

Isabelle Eldh, fd. elev El- och energiprogrammet inriktning Automation

Jag visste direkt efter grundskolan att jag ville jobba inom industrin då det är något som intresserar mig väldigt mycket. Skruva och lösa problem är något som jag tycker är väldigt roligt. Jag valde därför att läsa CNG:s industritekniska program. Bara genom att gå på CNG har hjälpt mig på så många sätt och det var med lite sorg i hjärtat jag lämnade CNG i juni 2015. Jag har utvecklats så enormt på bara några år eftersom jag har varit med på olika jobb så som Teknikdagarna där vi åkte ut ett gäng till olika grundskolor för att ha en händelserik teknikdag. Genom min utbildning och min lärorika praktik har jag nu funnit min plats, vilket är på Siemens via ett bemanningsföretag. Jag arbetar idag som montör och jag kunde inte vara lyckligare.

 

Moa Karlsson, fd. elev Industritekniska programmet

Det finns många anledningar till att jag valde Industritekniska på CNG. Dels för att jag alltid tyckt om tekniska prylar och att kunna tillverka egna saker, med hjälp av olika maskiner och konstruera produkter exakt som man vill lät för bra. Att man även kunde lägga till fler ämnen, genom Dubbel kompetens, det vill säga att man tar behörighet till att plugga vidare om man så vill, gjorde det hela ännu mer självklart för mig. CNG var ett självklart val för mig och jag ångrar mig inte en minut. Känslan av att få börja på en helt ny och fräsch skola var grymt roligt. Lärarna är grymma och utbudet är väldigt bra!

 

Kristian Horvath, fd. elev Industritekniska programmet