Vård- och omsorgsprogrammet


Samhället behöver dig som vill jobba med att hjälpa andra! 

Är du intresserad av ett praktiskt program där du får möta andra människor? Då är Vård- och omsorgsprogrammet absolut värt att titta närmare på! 

Under ditt första år läggs grunderna för dina kunskaper inom vård och omsorg i form av grundläggande undervisning i omvårdnad och bemötande. Du får lära dig att bemöta och kommunicera med människor med olika förutsättningar i olika situationer. Temaveckor är ett återkommande inslag i utbildning, där du får djupdyka in i specifika områden inom vård- och omsorg.

Utöver de klassiska vård- och omsorgskurserna får du med dig samhällskurser vilket därmed ger dig full samhällsbehörighet och redo för vidare studier.

Under ditt andra år får du testa på de olika områdena som finns inom vård- och omsorgsyrket och följa med i olika branscher med yrkesverksamma personer.

Under större delen av ditt tredje år utbildas du ute på praktik, där du får möjligheten att i det verkliga arbetslivet testa på olika områden inom vård och omsorg.

Vårt nära samarbete med Räddningstjänsten, Finspångs kommun, Mogård & Region Östergötland ger dig goda sommarjobbs- och praktikmöjligheter.  Tack vare detta får du fina möjligheter till att knyta kontakter inför ditt kommande arbetsliv och dessutom har du en garanterad två månaders anställning efter godkänd gymnasie-examen.

Blåljus, sjukhus eller annat? Möjligheterna är många. Du väljer DIN väg!

21

antagna på VO (HT-23)

27

veckor praktik i trean

9

/10

läser dubbel kompetens

1000

kr

i lärlingsersättning per månad i åk 3

Dina tre år på Vård- och omsorgsprogrammetEttan

Under ditt första år introduceras du och dina klasskompisar in i vårdrelaterade grundläggande områden såsom kommunikation, bemötande och omvårdnad. Praktiska moment blandas med teori och redan under ettan arbetar du med dina klasskompisar i projekt som utvecklar både din sociala kompetens och din förmåga att agera självständigt. 
Du studerar enligt varannan-vecka-schema - ena veckan karaktärsämnen kopplade till vård och omsorg, andra veckan de gymnasiegemensamma ämnena. 

Tvåan

I tvåan får du börja smaka på yrkeslivet så smått! Här får du chansen att under korta praktikperioder få se hur yrkeslivet fungerar. Lektionstiden i skolan fokuserar på att göra dig alltmer trygg i din yrkesidentitet och självständig i ditt arbete. Projekten blir längre och uppdragen mer komplexa - så som det är ute i arbetslivet. Efter tvåan är du garanterad sommarjobb, där du på riktigt får nytta av din kunskaper!

Trean

Nästan hela trean på praktik! På så sätt lär du känna verksamheterna på djupet samtidigt som du får testa dina kunskaper på riktigt, med stöd från din handledare. Praktiken genomförs på Mo Gård, Finspångs kommun, inom Region Östergötland eller på någon annan lämplig arbetsplats. Många av våra elever kliver direkt in i en anställning, men det kan vara tryggt att veta att alla med godkänd gymnasieexamen är garanterade två månaders sommarjobb! Psst! Du har väl nyttjat körkortspaketet?

Förmåner & idrottsprofil

Som elev på Curt Nicolin Gymnasiet får du flera olika förmåner. Vi vill ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas, både under din tid som elev, men också efter gymnasiet!

En förmån som erbjuds är möjligheten att vidareutvecklas inom din idrott på skoltid. Låter det som något för dig?


Två elever som gör peace-tecken i Bruksparken i Finspång efter Stadsloppet 2022

Varför valde du Vård- och omsorgsprogrammet?


Samra och boende från Mogård ler in i kameran i Rotundan på CNG

"Jag har alltid velat bli åklagare och allt föll på plats i gymnasievalet när jag fick veta att VO på CNG ger samhällsbehörighet. Här blir jag både behörig till högskolan och får titeln Undersköterska - och då kan jag jobba som det om jag skulle ändra mig."

- Samra, Vård- och omsorg åk 2

Hannes kollar in i kameran, sitter i vårdsalen på CNG

"Jag valde Vård- och omsorgsprogrammet för jag tycker det är en bra utbildning att ha sen när jag ska följa mina drömmar och bli brandman. Jag vill hjälpa människor och göra denna planet till en bättre plats."

- Hannes, Vård- och omsorg åk 1

Vilma ler mot klasskompis i soffa i Rotundan på CNG

"Jag tyckte det var svårt att bestämma vad jag ville gå, men det kändes viktigt att med ett brett program i alla fall. Här har vi roligt i skolan – jag längtar till VO-veckorna – och jag vet att det kommer finnas jobb för mig när jag är klar."

- Vilma, Vård- och omsorg åk 1

"VO verkade vara ett roligt program. Jag vill på något sätt jobba inom blåljus, typ räddningstjänst eller ambulans, och här får jag ju till och med ha praktik som det!"

- Youness, Vård- och omsorg åk 1

"Jag blev rekommenderad att komma hit för att det var en bra skola och jag blev intresserad av det.
Det är mycket praktik och då tycker jag att man kan lära sig mer."

- Thilasrika, Vård- och omsorg åk 1

"Jag gillar när det händer saker så räddningstjänst lockar, eller så vill jag bli polis.  Jag tror att Vård- och omsorg är en bra utbildning som snabbar på och underlättar vägen till mitt mål – vad det än nu blir! Jag ser jättemycket fram emot att komma ut på praktik."

- Ebba, Vård- och omsorg åk 1

Elsa ler mot kameran, lutad mot räcke i Rotundan på CNG

"Jag var rätt trött på skolan och ville gå något praktiskt. Efter Tjejkvällen bestämde jag mig för att söka VO på Curtan, det var så mysig stämning! Jag tror nu att sjukvårdssidan är det jag vill jobba med, men det ska bli spännande med praktik för att testa och se om det faktiskt är så, eller om det blir något annat.”

- Elsa, Vård- och omsorg åk1

Wilma och klasskompis kollar in i kameran, båda är iklädda brandmansutrustning

”Jag valde att gå VO för att jag vill jobba med människor, jag har alltid varit mån om att alla människor ska må bra! Jag vill komma ut i arbetslivet så snabbt som möjligt, därför var CNG väldigt passande då man blir färdig undersköterska när man tar studenten."

- Wilma, Vård- och omsorg åk 2

"Jag valde Vård- och omsorg för att jag har velat jobba inom vården väldigt länge. Jag ville också gå en praktisk linje då jag började tröttna på skolan. Tidigare elever som hade gått på Curtan sa att det var en väldigt bra skola med en bra gemenskap."

- Amelie, Vård- och omsorg åk 1

Kom och testa på Vård- och omsorgsprogrammet!

Det bästa är om du själv får skapa dig en egen bild av vår skola och programmet! Kom ensam eller tillsammans med en kompis.

Läs om hur en prova på-dag gå till här.

Du som är designer. Kom med i vår designcommunity. Här ges du tillfälle att fördjupa dig i ditt yrke och umgås med likasinnande. Vi delar kunskap.

[Formulär]

Öppna formuläret

Stäng

Efter Vård- och omsorgsprogrammet

Som utbildad Undersköterska är du väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden!

Efter VO på CNG är du mer än redo att gå direkt ut i jobb! Kanske har du redan under din praktik funnit din framtida arbetsplats och blir kvar? Eller så blickar du mot de alla högskoleutbildningar du är behörig att söka - där din bakgrund som undersköterska är guld värd att ha med dig. Både under studierna men också i andra framtida jobb.

Exempel på yrken att landa i efter VO är:

ambulanssjukvårdare, sjuksköterska, barnmorska, tolk, tandsköterska, nagelterapeut, polis, socionom, kurator, fysioterapeut, brandman, behandlingsassistent, kiropraktor, rehabiliteringsassistent, psykolog...

Våra andra programTeknik
TE

LÄS MER

Industritekniska
IN


LÄS MER

El- och energi
EE

LÄS MER